Tipuri de site-uri și avantajele lor

Ce este un site web?

Termenul de site web isi are originea din expresia ”web site” si face referire la o grupa de pagini web, ce desemneaza continut multimedia, de exemplu: texte, imagin, animatii. Acest continut este accesat prin intermediul internetului, este realizat de obicei pe o tema specifica si este accesibil oricarei persoane. Paginile web multimedia sunt conectate intre ele prin hiperlinkuri.

Un site web poate avea multe functii si poate fi folosit in moduri distincte, de asemenea, un site web poate fi si personalizat. Orice site web accesibil public, automat, constituie Word Wide Web (www), in comparatie cu site-urile web private, care fac parte, de obicei, dintr-un intranet.

De obicei un site web este creat si administrat de catre un specialist in domeniu, cunoscut sub numele de webmaster, dar acest lucru nu este obligatoriu, astfel, exista si alte variante:

 • Site-ul web se actualizeaza automat, complet si permanent, pe suportul unei baze de date
 • Paginile site-ului web se creeaza in mod automat si dinamic in functie de actiunile utilizatorului in cadrul unei aplicatii web
 • Site-ul web este creat si administrat de catre utilizatorii sai

In prima faza orice site web se accesa prin indicarea adresei sale specifice (IP), ulterior, cand internetul a progresat, s-au introdus domenii, care indica adresa respectiva prin cuvinte si nume usor de retinut. Site-ul web este scris sau convertit in HTML si este accesat prin utilizarea unei interfete software clasificata drept agent utilizator.

Indiferent de ce site web este vorba, acesta poate contine un hiperlink catre un alt site web. Site-ul web este gazduit pe un server web, binecunoscutul HTTP ( Hyper Text Transfer Protocol).

De ce un site web?

In primul rand, un site web este absolut necesar atunci cand ai o afacere. Daca gestionezi o afacere si nu ai un site web risti sa pierzi oportunitati importante. Un site web in sine este folosit pentru efectuarea multor strategii de marketing, strategii care iti vor ajuta afacerea sa creasca. Si, sa nu uitam de faptul ca un proprietar de business trebuie sa fie informat constant despre ofertele pietei, dar mai ales despre dorintele consumatorilor, deoarece nu poti vinde ceea ce nu stii si nu poti vinde daca nu esti cunoscut intre consumatori. Avand un site web, aceste riscuri vor disparea.

Ce alte avantaje aduce un site web?

 • Costuri mai mici de promovare. Un site web dezvoltat strategic ofera avantaje extraordinare din punct de vedere al reclamelor si promovarii, fapt ce se poate materializa prin orice tip de buget ai avea la dispozitie.
 • Site-ul web va fi accesibil non-stop. Cum ar fi sa doresti sa achizitionezi ceva dintr-un magazin, sa depui toate eforturile pentru a ajunge acolo si sa gasesti magazinul inchis? Cu un site web clientii tai nu vor intampina aceasta situatie, deci, afacerea ta nu va avea pierderi. In cazul in care magazinul fizic este inchis, magazinul online este pregatit sa intampine comenzile.
 • Convenabil. Gandeste-te care din situatii iti surade mai mult: Sa te plimbi printr-o mie de magazine, sa conduci mult, sa stai in trafic pentru a achizitiona produsul sau serviciul dorit, sau sa comanzi lejer, din confortul casei tale? Raspunsul este evident. Afacerile inteligente constientizeaza acest lucru si au propriul site web care le expune serviciile si produsele, astfel incat potentialii consumatori sa navigheze online pentru ceea ce doresc sa cumpere.
 • Cu un site web firma emana credibilitate. Oamenii tind sa aiba incredere intr-o afacere dupa ce au incheiat afaceri cu ea. Avand un site web ai oportunitatea de a incheia multe afaceri si astfel, de a creste credibilitatea ca proprietar al companiei.  Atunci cand oferi servicii si produse calitative, este posibil ca feedback-ul pozitiv sa fie raspandit si afacerea ta sa primeasca mai multe comenzi si recenzii satisfacatoare.

Tipuri de site-uri web clasificate din punct de vedere tehnic

Site-urile web pot fi clasificate dupa numeroase aspecte, dar principalul este reprezentat de continutul site-ului sau subiectul de activitate. Un site web poate fi alcatuit din orice tipuri de date si informatii statice, principalele categorii de site-uri web dupa continut sunt:

 • Site web static
 • Site web dinamic
 • Site web multimedia si continut interactiv

Site web static

Un site web static inseamna un site ce are pagini web stocate pe server in format ce se trimite la un browser denumit ”client web browser”.

Site web dinamic

Site-ul web dinamic se modifica frecvent, automat si permanent. Paginile dinamice din partea server-ului sunt generate rapid de codul calculatorului ce produce HTML-ul . Un exemplu de continut dinamic este atunci cand un site de vanzare si cu o baza de date de produse media accepta si permite ca utilizatorul sa introduca o cerere de cautare. Ca raspuns, continutul paginii web se va schimba in mod spontan si va afisa o lista de produse legate de cuvantul cheie introdus.

Site web multimedia si continut interactiv

Un astfel de site web contine text, imagini, video si audio. Este cel mai performant tip de site, apartinand site-urilor complexe si utilizand metoda cunoscuta sub numele de Dynamic HTML.

Tipuri de site-uri web clasificate dupa utilizare

Exista multe varietati de site-uri web, fiecare specializat intr-un anumit tip de continut si de utilizare

 • Site web de fisiere: folosit pentru a pastra continut electronic valoros amenintat sa dispara
 • Site web blog sau digital blog sau website blog: site folosit pentru a inregistra lecturi online
 • Site-ul web al unei compani: este site-ul folosit pentru a promova compania sau pentru a promova un serviciu din cadrul companiei
 • Site web ecommerce: este site-ul web folosit pentru comert electronic, adica pentru a vinde sau cumpara produse si servicii.
 • Site web comunitar: este acel site prin care persoanele cum interese comune pot interactiona
 • Site web pentru baza de date: este site-ul in care principala activitate este cautarea si afisarea unui anumit continut din baza de date
 • Site web pentru dezvoltare: reprezinta site-ul care furnizeaza informatii si resurse legate de diferite actualizari si dezvoltari software, web design, etc
 • Site web de descarcare: ese acel site folosit strict pentru descarcarea de continut electronic
 • Site web pentru jocuri
 • Site web de informare: este site-ul ce prezinta continut cu rol informativ pentru utilizatori
 • Site web pentr stiri: similar cu site-ul web de informare dar este dedicat stirilor si informatiilor de actualitate
 • Site de promovare: este un site utilizat pentru promovarea altor pagini web, in acest site se publica articole de opinie
 • Site de cautare: este site-ul care furnizeaza informatii generale si este destinat ca o intrare/cautare pentru alte site-uri.
 • Site web de soc: este acel site care include materiale ofensatoare pentru majoritatea utilizatorilor
 • Site web pentru licitatii: este site-ul prin care se liciteaza diferite obiecte pe internet
 • Site web personal: este un site intretinut de o persoana sau de un grup mic de persoane, care contine informatiile pe care persoana respectiva doreste sa le includa
 • Site web ce creeaza site-uri: este acel site care iti permite sa creezi alte site-uri, utilizand instrumente de lucru
 • Site web politic: este un site web unde oamenii isi pot exprima viziunea politica
 • Site web educational: acest site promoveaza cursuri si meditatii la distanta
 • Site web spam: este site-ul care nu prezinta continut important si a fost creat special pentru a obtine avantaje publicitare si pentru a insela motoarele de cautare.

Concluzie

Un site web iti poate creste considerabil productivitatea deoarece ofera clientilor posibilitatea de a comanda produse sau servicii prin retea, astfel experienta achizitionarii devine mult mai simpla si mai accesibila. Afacerea va fi deschisa 24 de ore pe zi, in fiecare zi a anului si distanta nu va mai fi un obstacol in reusita business-ului tau.