ECOMMERCE

 

Ce inseamna ”ecommerce” ?

Ecommerce, cunoscut si sub numele de comert electronic defineste vanzarea respectiv achizitionarea de bunuri si de servicii, ambele procese realizandu-se prin intermediul internetului. Ecommerce presupune, de asemenea, viramentul de bani si de date, in vederea realizarii acestor tranzactii. Ecommerce este utilizat atat pentru a denumi vanzarea de produse fizice online, cat si pentru a exprima orice tip de tranzactie comerciala favorizata prin internet.  Pe scurt, ecommerce inseamna tranzactia de bunuri si servicii online si nu trebuie confundat cu termenul ” business” care cuprinde toate aspectele ce definesc operarea unei afaceri online.

Istoria comertului electronic

Daca esti curios despre modul in care ecommerce a ajuns pe pamanturile virtuale, afla ca aceasta intamplare s-a produs pe 11 august 1994, data primei vanzari online, atunci cand un barbat a vandut un CD cu muzica formatiei Sting prin intermediul site-ului NetMarket. Istoria comertului electronic a evoluat de atunci, uneori rapid, uneori lent, alteori cu salturi explozive. In prezent, ecommerce se afla in ultima etapa din aceasta dezvoltare progresiva, desi, comertul electronic nu a ajuns inca la ce mai invalt nivel, pe viitor vor fi mult mai multe noutati, datorita carora schimbul de produse si de servicii se va face mai rapid si mai eficient.

Tipuri de ecommerce

Ecommerce este doar termenul princpial. De fapt, exista un fundal in care se gasesc cinci tipuri de comert electronic, ce sunt clasificate in functie de caracteristici, mediu, participanti, avantaje, dezavantaje, toate acestea individuale/unice, realizate pentru a satisface pe fiecare dintre cei implicati.

1. Ecommerce B2B sau business to business.

In ecommerce B2B comertul se face doar intre companii care opereaza pe internet, astfel, consumatorii nu intervin in proces. Acest tip de ecommerce se realizeaza in trei modalitati:

 • Piata este controlata si se permite accesul doar vanzatorilor ce cauta cumparatori
 • Piata in care cumparatorul este cel care cauta furnizori.
 • Piata in care comertul electronic se realizeaza prin intermediari, acestia fiind cei care depun eforturi pentru a genera un acord comercial intre cele doua parti ( vanzator si cumparator).

Ecommerce de tip busniess to business reduce potentialele erori si creste eficienta si productivitatea vanzarii.

2. Ecommerce B2B sau business to consumer

 • In acest tip de ecommerce, afacerea are loc intre magazinul care ofera servicii/produse si persoana interesata, care doreste sa achizitioneze.

Ecommerce business to consumer este tipul de comert electronic ce se bucura de cea mai mare popularitate in randul maselor, de asemenea, prezinta anumite avantaje, in principal:

 • Clientul poate accesa magazinul de pe un dispozitiv electronic, asta inseamna achizitie rapida.
 • Ofertele sunt actualizate in mod constat intr-un astfel de ecommerce.
 • Clientilor li se ofera suport prin diferite mijloace cu efect rapid, adica: Skype, email, chat live, etc.

Ecommerce de tip B2C permite accesul intermediarilor online si incorporeaza toate platformele de comert electronic.

3. Ecommerce B2E sau business to employee

 • Acest tip de ecommerce se concentreaza, in principal, pe relatia dintre firma si angajati.
 • Aceasta idee presupune beneficiile pe care o firma le poate oferii angajatilor sai, direct din magazinul online ce apartine firmei, ca motivatie si ca un impuls, pentru imbunatatirea calitatii muncii.

B2E este un tip de ecommerce strategic; genereaza concurenta intre angajatii unei firme.

4. Ecommerce C2C sau consumer to consumer

 • Acest tip de emcomerce este folosit atunci cand o persoana nu mai utilizeaza un produs si incearca sa il vanda catre alta persoana
 • Ecommerce C2C reprezinta o evolutie in vanzari, evolutie ce pune in umbra vanzarea traditionala.
 • Are multiple avantaje: produsul se poate reutiliza, achizitia se face la pret mai redus, ofertele pentru un produs sunt multiple, vanzatorul si cumparatorul se pot intelege in privinta achitarii transportului, etc.

5. Ecommerce G2C sau government to consumer

 • Ecommerce G2C se refera la momentul cand guvernul sau un stat federal permite cetatenilor sa isi efectueze procedurile online ( de obicei diferite plati: taxe, impozite, etc).
 • Acest tip de ecommerce ofera consumatorilor backup electronic, costuri mai mici, proceduri sigure si rapide.
 •  Ecommerce G2C este un tip de comert electronic ce este utilizat frecvent.

Exemple de ecommerce

Comertul electronic poate sa ia diferite forme. Aceste forme implica diverse tranzactii intre companii, firme, magazine si consumatori.

 • Un produs poate sa fie vandut direct consumatorului, fara a fi necesara interventia unui intermediar.
 • Produsul poate fi fabricat, vandut si expediat direct consumatorului, fara implicarea unei alte parti.
 • Produsul este achitat in prealabil de catre consumator, astfel, firma furnizoare primeste capital suficient pentru a aduce produsul pe piata.
 • Produsul sau serviciul este achizitionat periodic de consumator, pana cand acesta doreste dezabonarea.
 • Produse digitale care se pot descarca si care impun o taxa de achizitionare. Aici intra carti, cursuri, sabloane, muzica si aplicatiile care impun achizitii pentru utilizare.
 • Furnizorul unui produs sau al unui serviciu isi poate comercializa abilitatile contra cost.

Sfaturi pentru o experienta ecommerce satisfacatoare

Desi comertul electronic ofera multe avantaje, acesta trebuie in primul rand sa inspire incredere, idee ce se poate materializa doar prin efortul depus de ambele parti: vanzator si cumparator. Increderea este fundamentala, deci, datorita popularitatii de care ecommerce se bucura, intelegem ca majoritatea tranzactiilor incheiate astfel, au avut efectul scontat asupra consumatorilor. Cu toate ca, inca exista persoane care nu achizitioneaza nimic de pe internet, cardurile de credit folosite astazi pentru achitarea produselor si serviciilor online permit verificarea extragerilor de numerar la o capacitate de varf, fapt care reduce riscul fraudelor.

Un alt aspect important il reprezinta fidelitate si intelegerea. Ambele parti trebuie sa respecte obligatiile care survin in momentul tranzactiei.

Este necesar ca fiecare tip de ecommerce sa fie atent studiat, pentru a putea observa toate posibilitatile de care se poate dispune.  Informatia corecta este indispensabila in promovarea unei afaceri sau a unui serviciu.

Concluzia

Datorita comertului electronic relatiile interumane prospera, dar, cel mai important este ca toate tipurile de afaceri pot fi astfel promovate si sustinute.

Fiecare afacere care se bazeaza pe ecommerce are nevoie de un magazin online, magazin care este, in esenta, doar un loc in care clientii si potentialii clienti pot veni sa achizitioneze produse sau servicii.

Pornirea unei afaceri ecommerce este accesibila oricui, atat timp cat definitia comertului electronic este bine stapanita, asumata si inteleasa.